Laos . . . . . . en kippen.
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk
28 Januari 2007 | Laos, Luang Prabang
Na drie lange dagen eindelijk gearriveerd in Luang Prabang (Laos).
Raar land want hier wordt alles betaald met kippen. Ha ha. Niet de echte. De munteenheid heet hier kip. Een euro is ongeveer 12.000 kip. En een biertje kost 10.000 kip (630 ml).
Maar eerst de reis.
De eerste dag met een minivan met airco van Chang Mai naar Chiang Kong. Na de grens faciliteiten (wachten en nog eens wachten) met een piepklein bootje de Mekong rivier overgestoken (ik dacht dat ie breder was) naar het plaatsje Huay Xai. En toen was ik in Laos. Ik was er niet de enige vreemde. 's Avonds heerlijke Beerloa gedronken met een aantal reizigers op een terras met een overzicht over de rivier.
De volgende morgen (werd middag) op een gammele boot richting Pak Beng. De boot was afgeladen vol en soms helde die gevaarlijk over. De Mekong rivier is best wel gevaarlijk met allemaal rotsen die uit het water steken. Maar het uitzicht en het weer waren voortreffelijk. Na 6 uur (en het nodige bier) kwamen we aan in Pak Beng. Een piepklein plaatsje aan de oever van de rivier. Dat iedereen hier onderdak heeft kunnen vinden is mij nog steeds een raadsel. Maar ik had snel een bed gevonden. Ik werd door een klein meisje meegesleept naar haar ouderlijk huis. Haar Engels was verassend goed. En op mijn vraag hoe ver het was zei ze: three minutes. En elke minuut gaf ze aan hoe ver het nog was. Het klopte precies. Na drie minuten werd ik afgeleverd bij haar ouders en ze rende terug om nieuwe gasten op te halen. Schitterend.
De volgende morgen weer op de gammele boot. Ik zat achterin waar een vrouwtje de hele dag broodjes heeft staan smeren, koffie en thee maken en het water voor het toilet op peil houden voor het doorspoelen. Dit deed ze door met een emmer water uit de rivier te scheppen en daarna haar handen af te vegen aan haar schort. Het water was niet al te fris want af en toe dreven er dooie varkens in het water (sommige waren al helemaal vergaan). Even later stond ze dan weer vrolijk stokbroodjes te smeren en met dezelfde handen deed ze er dan het beleg tussen. Ik heb twee broodjes gehad en ze waren heerlijk.
Het was wel koud die dag. Maar tegen tweeen toch maar een biertje geproeft. Hij was lekker. Veel plezier gehad op die boot. Wat is er leuker dan met een Spanjaard (die bijna geen Engels kon) samen naar Iron Maiden te luisteren op z'n mp3 speler.
Na 9 uur en een aantal gevaarlijke stroomversnellingen waren we in Luang Prabang. Het was al bijna donker. Een bed was snel gevonden en daarna lekker uit eten met een heel stel.
Het eten in Laos is, net als in Thailand, heerlijk.
Ik ga me hier een beetje orienteren en dan zien we wel weer verder.
Greetz,
Henk en Woef.
PS. Morgen met Woef naar de dokter. De hechtingen worden uit zijn pootje gehaald.
28 Januari 2007 - 10:06
Bertus:
ha die henk hier zijn de kippen ook niet veel waard. heb het toevalig van de week nog geprobeerd in loo ik kreeg 1 hertog jan voor 12 kippen slechte ruil schijnt dat ruil handel hier niet meer zo in de mode is de groeten aan de rest en pas op met die grote bier flessen mazzzzzzel -
28 Januari 2007 - 20:44
Fam.Ruijsch.:
hoi,henk.
ziet er mooi uit daar,en gezellig.
De kippen bij jullie thuis zijn verwend,want erwtensoep willen ze niet vreten haha.
goeie reis verder en goedgoan. -
29 Januari 2007 - 19:20
Mantle Clan:
Howdie Henk,
Nou wat een reis? Ik zag net de foto “backpacker koopt ontbijt”en vind het een echt backpackers portret – rug en borst zak en die bokbaard. Vraag ik af waarom 2 verschillende maten zakken? Eigenlijk is het om het gewicht te compenseren tussen rug en borst. Als ik goed kijk zie ik dat de rugzak veel grote is dan de borstzak. Of is de buik hier het compenserende gewicht?
Praat over kippen, die kippenpoten van jou passen ook goed daar in de omgeving – oppassen dat die niet opgevreten word! Hebben wij wat gemist – Woef is gewond geraakt? Is die van de bus afgevallen?
Hier – gaat het goed. Vorige week en heel lange windstorm gehad. Veel bomen om in de beurt. Trampoline van Alfons is door het weiland gerold en gestopt tegen een boom in de tuin van Eric’s ouders. Onze kinderspeltuinhuis is uit de grond gerukt en boven op Marita belandt. Bult op haar hoofd en een paar blauw plekken. Verder gaat het goed met haar – ze had heel veel geluk gehad dat ze tussen de ruimte van het dak en onderkant is terecht gekomen.
Wel Henk, al het beste voor je vervolg reis en tot het volgende reisverhaal. Groetjes de Mantle clan.
31 Januari 2007 - 15:23
Peter En Natasja:
Hoi Henk,
We krijgen hier alweer het lente gevoel het wil namelijk nog niet echt koud worden en je merkt dat de dagen weer langer worden.
Natasja en Mini zijn net terug van een week Grand Canaria was daar ook 25 graden net zo warm als bij jou?
Wat is er mooier qua land m.b.t. reizen, vriendelijkheid etc.. Australie of de landen van de rijst-eters?
Als je terug bent zal je eerst volgens mij een paar motor rijlessen moeten volgen want ik denk dat je het verleerd bent.
Ik heb trouwens de MV Brutale verkocht ga weer meer rijden op de Yamaha.
Doe rustig aan (en dat betwijfel ik niet) en tot in Maart
PS:hou de 30 maart maar vrij hou dan mijn verjaardag.